Overheidsheffingen

Over de energie die u verbruikt betaalt u overheidsheffingen. Deze kosten betaalt u aan uw energieleverancier en die draagt deze weer af aan de overheid.

De overheidsheffingen voor energie bestaan uit twee onderdelen; het eerst onderdeel is de energiebelasting. U betaalt energiebelasting voor stroom voor elke kilowattuur (kWh) en energiebelasting voor gas voor elke kubieke meter (m3) die u verbruikt.
Het tweede onderdeel van de overheidsheffingen bestaat uit Opslag Duurzame Energie. Ook hiervoor betaalt u voor stroom voor elke kWh en voor gas voor elke m3 die u verbruikt. Het geld dat u hiervoor betaalt, wordt door de overheid geïnvesteerd in de ontwikkeling van duurzame energie.

De overheidsheffingen per 1 januari 2022

Vanaf 1 januari 2023 betaalt u:

  • Aan energiebelasting: € 0,15245 per kWh stroom en € 0,59266 per m3 gas
  • Aan opslag duurzame energie € 0,00 per kWh stroom en € 0,00 per m3 gas.

Omdat energie een eerste levensbehoefte is, geeft de overheid elk Nederlands huishouden jaarlijks een korting op energie. In 2023 ontvangt u € 596,86 vermindering energiebelasting.

Over de bovengenoemde onderdelen betaalt u 21% btw. Dit is in het tarief verwerkt.

Goed om te weten: van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022 was het btw-tarief op energie tijdelijk verlaagd naar 9%. Zowel daarvoor als daarna geldt het btw-tarief van 21%. Dit wordt automatisch doorberekend en verrekend op uw jaarnota.

Meestgestelde vragen

Wanneer u uw jaarnota ontvangt, berekenen wij uw termijnbedrag opnieuw. Daarin houden wij rekening met eventuele stijgingen van de overheidsheffingen. Wilt u weten of het slim is om uw termijnbedrag nu al te verhogen? Neem dan contact op met de Klantenservice. Wij zijn bereikbaar op werkdagen via 0800 – 1466 (gratis).

Dit kan, maar hoeft niet. Met een vast tarieven bent u er wel zeker van dat de leveringskosten niet zullen stijgen. De overheidsheffingen staan hier echter los van; die gaan voor iedereen omhoog, ook wanneer een contract met vaste tarieven heeft.

De stijging van de overheidsheffingen geldt helaas voor alle leveranciers. Door over te stappen bent u dus niet per definitie voordeliger uit. Om na te gaan of er een voordeliger aanbod voor u beschikbaar is, kunt u contact opnemen met de Klantenservice. Wij zijn bereikbaar op werkdagen via 0800 – 1466 (gratis).

WoonEnergie_289.jpg

Neem contact met ons op

Heeft u vragen over de wijziging van de overheidsheffingen? Neem dan contact op met onze Klantenservice.

0800 - 1466 (gratis)

Wij zijn op werkdagen bereikbaar. Of stuur een e-mail en wij nemen z.s.m. contact met u op.

Contactformulier