Wijziging in energietarieven

Minder wind, beperkte gasvoorraden in de EU en een hogere vraag naar gas zorgden de afgelopen maanden voor stijgende energietarieven. De Russische aanval op Oekraïne zorgt nu voor een verdere stijging en het is onduidelijk hoe de prijzen zich zullen ontwikkelen. We kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt wat dit voor u betekent.

Variabele tarieven

Door deze uitzonderlijke prijzen kopen we de energie nu voor een kortere periode in. Hierdoor kunnen we snel inspelen op de ontwikkelingen in de energiemarkt en onze tarieven hierop aanpassen. We zijn van plan om u over 3 maanden nieuwe leveringstarieven aan te bieden, maar kunnen dat helaas niet garanderen. Het kan zijn dat we door uitzonderlijke omstandigheden op een ander moment een tariefaanpassing doorvoeren. We informeren u hier altijd over.

Uw termijnbedrag

We berekenen op uw jaarnota een nieuw termijnbedrag voor u. Daarbij houden we rekening met uw nieuwe tarieven, uw energieverbruik van het afgelopen jaar en andere dingen die invloed hebben op uw energierekening zoals de vermindering van de energiebelasting en de tijdelijke verlaging van de btw op energie van 21% naar 9%. Het btw-tarief van 9% geldt van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022. Benieuwd wanneer u uw jaarnota ontvangt? U vindt het in Mijn WoonEnergie.

  • Ontvangt u uw jaarnota binnen 3 maanden? Dan hoeft u uw termijnbedrag nu niet aan te passen vanwege uw nieuwe tarieven. U kunt uw jaarnota afwachten en ontvangt dan vanzelf een nieuw, passend termijnbedrag.
  • Heeft u uw jaarnota al ontvangen of ontvangt u deze na 3 maanden? Doe dan de Termijncheck in Mijn WoonEnergie en krijg advies over een passend termijnbedrag. Wilt u uw termijnbedrag vervolgens wijzigen, dan kun je dat ook meteen in Mijn WoonEnergie doen.

 

Veelgestelde vragen

We zijn van plan om u over 3 maanden nieuwe leveringstarieven aan te bieden. De hoogte van de tarieven die we u dan kunnen aanbieden is afhankelijk van de ontwikkelingen op de internationale energiemarkten.

Helaas kunnen we door de huidige marktsituatie tijdelijk geen nieuwe contracten met een vaste looptijd en vaste tarieven aanbieden. De tarieven zijn hiervoor teveel in beweging. We bekijken continu of de situatie het toelaat om dit type contract weer aan te bieden.

Uw energiekosten bestaan uit drie onderdelen: leveringskosten, overheidsheffingen en netbeheerkosten. Kijk voor meer informatie op onze servicepagina over de opbouw van uw energiekosten.

Om de stijging van de energierekening voor alle Nederlandse huishoudens zoveel mogelijk te beperken, heeft de overheid voor 2022 een aantal maatregelen genomen. Ontvangt u stroom van WoonEnergie, dan ziet u de lagere ‘energiebelasting per kWh stroom’ en de hogere ‘vermindering van energiebelasting’ terug op uw jaarnota. Onlangs heeft het kabinet aangekondigd de btw op energie tijdelijk te verlagen van 21% naar 9%. Het btw-tarief van 9% geldt van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022. Ook dit ziet u dan terug op uw jaarnota.

Als u moeite heeft om uw energierekening te betalen, dan helpen we u graag. Bijvoorbeeld door een persoonlijk advies via Geldfit, of door een betalingsregeling af te spreken. Kijk voor meer informatie op WoonEnergie.nl/betalingsregeling.