Het prijsplafond: alle informatie op een rij

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor energie dat één jaar duurt. Maar wat is het prijsplafond nu eigenlijk en hoe werkt het? Op deze pagina leest u er meer over.

Wat is het prijsplafond?

Het prijsplafond is bedoeld om uw energierekening in 2023 minder hoog te maken. Dankzij het prijsplafond betaalt u namelijk een maximale prijs voor stroom en gas tot aan het verbruiksplafond.

Goed nieuws dus als uw energietarieven hoger liggen dan die van het prijsplafond. Liggen uw tarieven lager? Dan blijft u díe gewoon betalen. Daar verandert door het prijsplafond niets aan.

Maximale tarieven tot aan het verbruiksplafond

Tot een verbruik van 2.900 kWh stroom en 1.200 m³ gas betaalt u in 2023 maximaal € 0,40 per kWh stroom en € 1,45 per m³ gas. En voor alles wat u meer verbruikt betaalt u de actuele tarieven die bij uw energiecontract horen.

Product Verbruik onder
verbruiksplafond
Tarief onder
verbruiksplafond
Verbruik boven
verbruiksplafond
Tarief boven
verbruiksplafond
Stroom Tot 2.900 kWh € 0,40 per kWh Boven 2.900 kWh Bekijk uw tarieven
Gas Tot 1.200 m³ € 1,45 per m³ Boven 1.200 m³ Bekijk uw tarieven

Uw laatste jaarverbruik en tarieven weten?

Kijk voor uw jaarverbruik op uw jaarnota bij ‘Alles over uw verbruik’. U vindt uw jaarnota in Mijn WoonEnergie. De actuele tarieven die bij uw contract horen vindt u ook in Mijn WoonEnergie.

Advies over uw termijnbedrag

Uiterlijk 28 februari 2023 krijgt u van ons een persoonlijk bericht over de hoogte van uw termijnbedrag. Het prijsplafond is hierin verwerkt.

Daarnaast zijn per 1 januari de netbeheerkosten en de overheidsheffingen veranderd. Ook de btw is weer aangepast van 9% naar 21%. Dit alles nemen we mee in de berekening van uw nieuwe termijnbedrag.

Weten welk termijnbedrag u nu betaalt? Kijk in Mijn WoonEnergie.

Voor wie is het prijsplafond?

Het prijsplafond is voor kleinverbruikers. Dit zijn vooral huishoudens, zzp'ers, kleine bedrijven en verenigingen met stroom en/of gas. Deze kleinverbruikers hebben een kleinverbruiksaansluiting t/m 3 x 80 ampère en/of een G6 gasmeter of kleiner die niet meer dan 40 m³ gas per uur doorlaat.

Voor locaties zonder verblijfsfunctie, denk bijvoorbeeld aan een garagebox, aanlegsteiger of openbaar toilet, geldt het prijsplafond alleen voor gas.

Het maakt niet uit of u een vast of variabel energiecontract heeft. Zijn uw actuele tarieven in 2023 lager dan de tarieven van het prijsplafond? Dan blijft u díe gewoon betalen. Daar verandert door het prijsplafond niets aan. Mocht u gedurende het jaar alsnog hogere tarieven krijgen, dan geldt het prijsplafond vanaf dat moment ook voor u.

 

Hoe werkt het verbruiksplafond?

Het verbruiksplafond is verdeeld over 12 maanden. Hierdoor heeft u dus eigenlijk een verbruiksplafond per maand. In de wintermaanden ligt dit plafond hoger, omdat u dan meer energie verbruikt dan in de zomer. Dit is bij elke energieleverancier hetzelfde. Hierdoor kunt u het resterende deel gewoon meenemen mocht u overstappen.

De ene maand erboven, de andere maand eronder

Verbruikt u de ene maand meer dan uw verbruiksplafond en de andere maand minder? Geen probleem, dat verrekenen we op uw jaarnota. We tellen namelijk uw verbruik tót aan uw jaarnota bij elkaar op, en vergelijken dit met het verbruiksplafond tot dat moment.

Bekijk hier de video met uitleg over het verbruiksplafond. 

Heeft u onderaan de streep méér verbruikt dan het verbruiksplafond? Dan betaalt u voor het gedeelte boven het plafond de tarieven die bij uw energiecontract horen. Voor uw verbruik dat binnen het verbruiksplafond valt betaalt u de prijsplafondtarieven. Behalve als de tarieven die bij uw energiecontract horen lager liggen natuurlijk.

Heeft u zonnepanelen?

Dan salderen we op uw jaarnota zoals u dat van ons gewend bent: we trekken de opgewekte stroom eerst af van uw totaalverbruik. Wekt u minder op dan u verbruikt? Dan geldt voor het stroomverbruik dat overblijft het prijsplafond. Of het actuele tarief dat bij uw energiecontract hoort als dat lager is dan de tarieven van het prijsplafond.

Heeft u wel of geen slimme meter?

We gebruiken uw actuele meterstand om het prijsplafond te berekenen. Heeft u een slimme meter, dan lezen we uw meterafstanden uit. En hoeft u niets te doen.

Heeft u geen slimme meter of een slimme meter die niet op afstand kan worden uitgelezen? En heeft u niet of te laat uw meterstanden aan ons doorgegeven? Geen probleem, dan berekenen wij uw verbruik. Deze berekening schatten we op basis van uw vroegere meterstanden. U krijgt op uw jaarnota het door ons berekende verbruik te zien.

 

 

Veelgestelde vragen

De plafondtarieven die gelden in 2023 zijn inclusief overheidsheffingen en btw. Het prijsplafond geldt tot een maximaal verbruik van:

  • Gas: tot 1.200 m³ gas betaalt u in 2023 maximaal € 1,45 per m³ gas
  • Stroom: tot 2.900 kWh stroom betaalt u in 2023 maximaal € 0,40 per kWh stroom

Het prijsplafond blijft gelden als u overstapt naar een andere energieleverancier. Het verbruiksplafond is voor alle energieleveranciers verdeeld in maanden. Als u overstapt dan passen wij en uw nieuwe leverancier in 2023 allebei een deel van het prijsplafond en verbruiksplafond toe op uw energierekening. Bij ons ziet u dit terug op uw eindnota.

Ja, WoonEnergie is aangesloten. Heeft u een klacht over de uitvoering van het prijsplafond en bent u niet tevreden met onze oplossing? Dan kunt u uw klacht bij de Geschillencommissie Energie Prijsplafond indienen. Let op: u moet uw klacht wel eerst schriftelijk hebben ingediend bij ons.