Overheidsmaatregelen en ontwikkelingen energiemarkt

Update april 2023

Op deze pagina vindt u alle informatie over de overheidsmaatregelen en ontwikkelingen in de energiemarkt. We updaten deze pagina regelmatig. Zo bent u op de hoogte van het laatste nieuws.

Overheidsmaatregelen

Er zijn verschillende overheidsmaatregelen voor 2023. Hieronder leest u wat dit voor u betekent.

Het prijsplafond

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor energie dat één jaar duurt. U betaalt dan een basistarief van maximaal € 0,40 per kWh stroom en € 1,45 per m3 gas tot een verbruik van 2.900 kWh stroom en 1.200 m3 gas. En voor alles wat u meer verbruikt betaalt u de tarieven die bij uw energiecontract horen.

Meer weten over het prijsplafond

Kijk voor uw jaarverbruik op uw jaarnota bij ‘Alles over uw verbruik’. U vindt uw jaarnota in Mijn WoonEnergie, net als uw tarieven.

Kunt u uw termijnbedrag al verlagen?
Het is beter om hier nog even mee te wachten. Zodra het prijsplafond is verwerkt in onze systemen kunnen we u beter advies geven over de juiste hoogte van uw termijnbedrag.

Weten welk termijnbedrag u nu betaalt? Kijk in Mijn WoonEnergie.

Andere maatregelen 2023

Ook in 2023 krijgen huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum een energietoeslag van ongeveer € 1.300 om de hogere energierekening te betalen. Dit geld wordt via de gemeente uitgekeerd.

Wilt u uw energierekening wel betalen, maar kunt u dat niet? Dan wordt u deze winter niet afgesloten van stroom en gas. In plaats daarvan kijken we met u naar de oplossingen die er zijn zoals een soepele betalingsregeling of andere hulp bij betalen.

Vanaf 1 januari betaalt u weer 21% btw en ook de energiebelasting is vanaf die datum omhoog gegaan. De btw-verlaging en lagere energiebelasting waren tijdelijke maatregelen, die op 1 januari 2023 zijn vervangen door het prijsplafond.

Overheidsmaatregelen 2022

Van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022 gold er een btw-tarief van 9% in plaats van 21%. Hoeveel deze verlaging precies op heeft geleverd, verschilt per huishouden aangezien btw geheven wordt over uw tarieven en verbruik. We verrekenen de tijdelijke btw-verlaging op uw jaarnota.

Van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022 betaalt u per kWh stroom minder ‘energiebelasting’ dan in 2021. En ontvangt u meer ‘vermindering energiebelasting’ dan in 2021.

Goed om te weten: de ‘vermindering energiebelasting’ geldt alleen voor locaties met een verblijfsfunctie zoals een woning, kantoorpand, hotel of fabriek. Een adres zonder verblijfsfunctie is bijvoorbeeld een garagebox, een ketelhuis of volkstuin. Heeft uw locatie geen verblijfsfunctie? Dan is de ‘vermindering energiebelasting’ niet van toepassing.

Neemt u stroom af bij een andere energieleverancier? Dan wordt u via die leverancier gecompenseerd.

Huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum krijgen eenmalig ongeveer € 1300 extra om de hogere energierekening te betalen. Dit geld wordt via de gemeente uitgekeerd.

Via de VoorzieningenWijzer op Datgeldtvoormij.nl bekijkt u of u in aanmerking komt voor de extra energietoeslag. Ook vindt u er meer informatie over hoe u de extra energietoeslag kunt aanvragen. Heeft u een bijstandsuitkering, IOAW-uitkering of IOAZ-uitkering? Dan wordt de toeslag automatisch uitgekeerd door de gemeente. U hoeft dan dus niets te doen.

In 2022 reserveert de overheid extra geld voor huishoudens met lagere inkomens in slecht geïsoleerde woningen. Gemeenten mogen dit geld inzetten om kwetsbare huishoudens te helpen met energie besparen. Bijvoorbeeld via een energiebespaaradvies. Lees meer op de website van de Rijksoverheid of informeer bij uw gemeente.

Stijgende energietarieven

Wat de stijgende energietarieven voor u betekenen, hangt af van uw energiecontract. Bekijk eenvoudig welk energiecontract u bij ons heeft, wat uw tarieven zijn en wat de einddatum van uw contract is in Mijn WoonEnergie.

Goed om te weten: op dit moment bieden we geen nieuwe contracten met een vaste looptijd en vaste tarieven aan. De tarieven zijn hiervoor teveel in beweging. We bekijken continu of de situatie het toelaat om dit type contract weer aan te bieden.

Verschillende contracten

Met dit contract blijven uw leveringstarieven gelijk totdat de vaste looptijd eindigt. U krijgt voorlopig dus niet met stijgende energietarieven te maken.

Na afloop van de vaste looptijd wordt uw contract vanzelf omgezet in een contract met onbepaalde looptijd met variabele tarieven. Uiteraard informeren we u vooraf over uw nieuwe variabele tarieven. En zodra ze zijn ingegaan, heeft u de vrijheid om op elk moment kosteloos op te zeggen of een nieuw contract af te sluiten.

U heeft een contract waarbij u tarieven kunnen wijzigen. Krijgt u nieuwe tarieven, dan informeren we u daar uiteraard vooraf over. Met dit contract heeft u de vrijheid om op elk moment kosteloos op te zeggen of een nieuw contract af te sluiten.

U heeft een contract waarbij u tarieven kunnen wijzigen. Meestal gebeurt dat op 1 januari en 1 juli. Krijgt u nieuwe tarieven, dan informeren we u daar uiteraard vooraf over. Met dit contract heeft u de vrijheid om op elk moment kosteloos op te zeggen of een nieuw contract af te sluiten.

Let op: zijn uw tarieven in 2023 hoger dan de tarieven van het prijsplafond? Dan betaalt u voor het basisverbruik de tarieven van het prijsplafond. En voor alles wat u meer verbruikt de tarieven die bij uw contract horen.

Hulp bij betalen

Heeft u moeite om uw energierekening te betalen, dan helpen we u graag. U kunt met ons een betalingsregeling afspreken. Kijk voor meer informatie op Woonenergie.nl/service/betalingsregeling.

Liever anoniem en gratis advies? Voor klanten met geldzorgen werken we samen met Geldfit, een centraal loket om u te helpen dit weer op orde te krijgen.