Stroom terugleveren aan het net

Steeds meer mensen wekken via zonnepanelen hun eigen energie op. De opgewekte energie kunt u zelf gebruiken. Of, als u meer opwekt dan u verbruikt, terugleveren aan het net. Dat noemen we teruglevering.

Wat heeft u ervoor nodig?

Als u zonnepanelen heeft, levert u stroom terug aan het net. U heeft een meter nodig die de stroom die u teruglevert registreert. En u moet uw netbeheerder op de hoogte stellen. Dit doet u door uw zonnepanelen te registreren op www.energieleveren.nl

Zodra dit is verwerkt, zal de netbeheerder de stroom die u teruglevert registreren. De netbeheerder stuurt uw meterstanden naar WoonEnergie, zodat wij precies weten hoeveel u teruglevert.

Twijfelt u of uw meter geschikt is voor teruglevering? Neem dan contact op met uw netbeheerder.
Zoek uw netbeheerder

Salderen

Meestal heeft u niet genoeg aan alleen de energie van uw zonnepanelen. De stroom die u aan ons teruglevert, trekken we dan af van de stroom die u heeft verbruikt. Dat heet 'salderen'.

Heeft u een dubbele meter, dan trekken we het eerst af van uw normaalverbruik en daarna van uw dalverbruik.

Heeft u twee telwerken? Dan geldt dat het overschot op de meter (telwerk) die meer opwekking heeft eerst op het andere meter (telwerk) wordt gesaldeerd.

De overheid is van plan om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Volgens het nieuwe plan mag u vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 zou u dan niet meer kunnen salderen. U krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die u ongesaldeerd aan het net levert.

Vergoeding teruglevering

Uw terugleververgoeding voor het salderen is altijd gelijk aan uw all-in leveringstarief zoals deze op uw overeenkomst staat. Het all-in tarief bestaat uit: tarief per kWh, opslag duurzame energie, energiebelasting en btw.

Goed om te weten: van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022 was het btw-tarief op energie tijdelijk verlaagd naar 9%. Zowel daarvoor als daarna geldt het btw-tarief van 21%. Dit wordt automatisch doorberekend en verrekend op uw jaarnota.

Als u meer teruglevert dan u verbruikt, noemen we dat ‘een overschot aan teruglevering’. U ontvangt dan van ons een terugleververgoeding van € 0,09 cent per kWh. Hier wordt geen btw, energiebelasting en opslag duurzame over vergoed. Op uw jaarnota kunt u dit allemaal terugzien. Heeft u een overschot aan teruglevering? Dan ziet u een negatief saldo op uw jaarnota en krijgt u geld van ons terug.